NARRATIIVI
Narratiivi on teoreettinen viitekehys, jonka ydinajatus on kertomus. Kerromme koko ajan itsellemme ja toisillemme tarinaa. Jokaisessa yrityksessä kerrotaan tarinaa yrityksen tästä päivästä, historiasta, tulevaisuudesta ja henkilöistä.
Kertomusten, tarinoiden ei tarvitse olla pitkiä, vaan ne rakentuvat arjessa puheenvuoroista ja keskusteluista. Tarinat rakentavat ymmärrystämme ja auttavat tekemään irrallisista osista yhtenevän kertomuksen. Tilanteita voidaan selittää tai tilanteille voidaan antaa merkityksiä tarinoiden kautta.
Oma maailmankatsomus, aiemmat kokemukset ja aiemmin kuullut kertomukset muokkaavat tarinaa ja täyttävät puuttuvia kohtia. Kun tarkastelemme omaa kerrontaa, voimme huomata, kuinka tarina muuttuu tilanteesta ja ihmisestä riippuen. Mikä tahansa tarina voidaan kertoa toisin. Narratiivin käyttö menetelmänä perustuu juuri tähän tietoon: mikä tahansa tarina voidaan kertoa toisin. Siispä muuttamalla tarinaa saadaan esiin uusia näkökulmia, uusia mahdollisia selityksiä ja merkityksiä.
Ongelmanratkaisuun narratiivi suhtautuu suoraviivaisesti: kun on olemassa ongelma, on olemassa myös merkityksiä, jotka ovat jääneet huomaamatta. Näin ollen tarinalla voidaan rakentaa parempi, menestyvämpi, tasapainoisempi, innostavampi ja vaikka runsaampi tulevaisuus, sillä tarina itsessään antaa merkityksen luodulle tulevaisuuden todellisuudelle.
On tärkeää havaita myös omien ajatustemme merkitys. Ajatukset ovat tarinaa parhaimmillaan. Millaista tarinaa sinä kerrot itsellesi? Millaisen kuvan luot työyhteisöstänne tarinoillasi? Mitä tapahtuu, kun muutat sävyä toiseksi?