CASE:
YKSILÖN TYÖNOHJAUS JA VALMENNUS
Valmennuksen ja työnohjauksen keskiössä on aina valmennettava henkilö. Ammattitaitomme pohjaa ihmisasiantuntijuuteen, joka on tulosta teoreettisesta ymmärryksestä ja tuhansien tuntien kokemuksesta.
Usein valmennusta ja työnohjausta on tarpeetonta erottaa toisistaan, koska ihminen on kokonaisuus jossa eri elämän osa-alueet ovat vaikutussuhteessa toistensa kanssa.
Meillä ei kukaan jää yksin, sillä myös valmentajamme ja työnohjaajamme saavat itse ohjausta säännöllisesti.
Esimerkki 1.
Ulkomainen konsulttiyritys, jossa tehdään vaativaa asiantuntijatyötä
Henkilö oli noussut tiimin sisältä esimieheksi ja haasteina oli rohkeus kommunikoida ja ottaa tila haltuun. Haluttiin apua erityisesti raskaaseen siirtymävaiheeseen, jossa työkuorma oli suurta ja yrityksen sisäinen järjestelmä ei venynyt tukemaan henkilöä riittävästi. Käytännössä oma esimies oli ainoa tukipiste ja hänkin täystyöllistettynä toisessa maassa. Myös työn ja kodin tasapaino, rajan vetäminen vapaa-ajan ja työn välille olivat asioita joita taklattiin. Valmennuksen kesto 3+2kk. Kolme tiiviimpää valmennuskuukautta ja kaksi seurantavaiheen kuukautta.
Tulokset välittömästi valmennuksen (3kk) jälkeen:
1 tavoite 65 %:n parannus.
2 tavoite 50 %:n parannus.
3 tavoite 20 %:n parannus.
Esimerkki 2.
Kasvava startup -yritys, jossa kasvu asetti valtavia paineita HR-osaston suuntaan
HR-asiantuntija kaipasi työhönsä lisää hallinnan tunnetta ja vahvistusta omasta osaamisestaan. Yrityksessä oli hurja kasvu ja sisäisten prosessien laahaaminen tuotti painetta ja stressiä erityisesti henkilöstön hallinnan puolella. Lähdimme työskentelemään kyvykkyyden vahvistamisen, töiden järjestelyn ja paineen sietämisen kanssa. Valmennuksen kesto oli neljä kuukautta.
Tulokset välittömästi valmennuksen jälkeen:
1 tavoite 75%:n parannus.
2 tavoite 50%:n parannus.