CASE:
NON STOP COACHING
Keskisuuri yritys halusi panostaa henkilöstön hyvinvointiin ja varhaisen välittämisen mallin jalkauttamiseen yrityksessä.
Non Stop coach oli vuoden ajan työntekijöiden tavattavissa sovittuina aikoina yrityksen omissa tiloissa.
Varhaisen välittämisen mallin jalkauttaminen
Non stop coachingin lähtökohtana oli keskisuuren yrityksen halu panostaa henkilöstön hyvinvointiin ja varhaisen välittämisen mallin todelliseen jalkauttamiseen yritykseen. Näistä syistä yritykseen tilattiin coach, joka oli sovittuina päivinä ja kellonaikoina kaikkien työntekijöiden tavoitettavissa.
Vuoden aikana coachin luona pistäydyttiin sekä toimiston ohi kulkiessa että tavoitteellisena coachauksena, jolloin työntekijä varasi ajan säännöllisin väliajoin. Molemmissa tapauksissa coach koettiin helposti lähestyttäväksi, työhyvinvoinita parantaneeksi ja työpäivää edistäneeksi henkilöksi, vaikka coachilla ei ollut substanssiosaamista yrityksen toimialalle. Kokeilun aikana mukaan otettiin tavoitteellisesti coachattavaksi henkilöt, jotka palasivat pitkiltä sairaslomilta, perhe- ja opintovapailta takaisin töihin.
"Coachin kanssa keskusteluissa sisältöinä olivat erityisesti oman työn johtaminen ja organisoiminen, jaksaminen, tiimikavereiden ymmärtäminen ja tukeminen, yksityiselämässä meneillään olleet isot asiat, johtaminen, itsen kehittäminen ja ongelmanratkaisu."
Työntekijät myös pohtivat työsuhteen jatkamisen mielekkyyttä coachin vastaanotolla. Kuitenkin 9/10 aiheesta keskustelleesta työntekijästä ei lähtenyt yrityksestä, vaan koki coachin nostaneen työn arvostusta.
Non-stop coachingin vuoden kokeilun jälkeen oli nähtävissä työhyvinvointikyselyn mittauksessa parannusta oman työn organisoinnissa ja hallinnassa, yrityksen tavoitteiden ymmärtämisessä, työnantajan välittämisessä ja esimiehen tuessa.